Guide til alt du skal vide om e-cigaretter med temperaturkontrol

Teknologien bag de elektroniske cigaretter har udviklet sig utroligt hurtigt det sidste par år, og udviklingen ser ud til at fortsætte ufortrødent i tiden fremover.

De første e-cigaretter var bygget til at give en konstant, elektrisk spænding på 3,7 volt, men den kræsne forbruger ville have mere kontrol og derfor blev der udviklet og modificeret videre på den originale e-cigaret. Inden længe fik forbrugeren mulighed for selv at justere og ændre spændingen på batteriet til præcist at opfylde deres specifikke behov.

I 2016 er temperaturkontrol den hotteste funktion på e-cigaretter og MODs. Man kan sige, at det er blevet en must-have funktion på de moderne e-cigaretter. Evolv DNA40, som kom på markedet i begyndelsen af 2015, var den første reelle temperaturkontrol-chip. Forbrugerne syntes godt om funktionen, som hurtigt blev en succes og i dag produceres der utallige temperaturstyrede MODs og e-cigaretter fra mange forskellige mærker.

Temperaturkontrol er ikke bare en fiks opfindelse, den er simpelthen den mest effektive måde at styre sin dampproduktion på. Nu kan du selv bestemme, hvilken temperatur din brænder skal køre på, i stedet for at være tvunget til at vælge den spænding eller det strøm-output, som dit MOD automatisk leverer. Når du trykker på startknappen, vil MOD’et kontrollere temperaturen og ud fra dette, automatisk justere strømmen så din coil får den helt rigtige temperatur. Når coil-temperaturen overstiger det ønskede niveau, vil MOD’et afbryde strømmen så brænderen kan køle ned. Batteriet aktiveres igen når coil-temperaturen når en nedre grænse og på den måde vil brænderen blive på den temperatur som man har indstillet MOD’et til.

Temperaturindstillingen har stor betydning for, hvordan din damp smager. Hvis coilen bliver for varm, kan dampen komme til at smage brændt. Hvis du derimod sætter temperaturen for lavt (koldt) vil e-væsken ikke fordampe optimalt og du vil ikke få det fulde smagsudbytte af din e-juice.

Det er nemt at justere til den optimale temperatur og det tager normalt ikke mere end 10 sekunder, før du finder den temperatur, der passer til din smag.

Temperaturstyringsteknologien

Der er nogle tekniske udfordringer i teknologien, som man skal have for øje. Størstedelen af temperaturstyrede MODs er ikke er bygget til at kunne måle varmen i coilen og de forskellige tanke er heller ikke bygget til at kunne videregive oplysninger på coil-temperatur til chippen i MOD’et.

Teknisk set kunne det godt lade sig gøre at bygge en tank, som kunne følge temperaturen på coilen og videregive oplysningerne, Problemet er at 90 % af alle nyere tanke er bygget med et standard 510-konnektor-gevind.

Gevindet er det, der forbinder tanken med batteriet og 510-gevindet har ikke størrelsen til at kunne videregive andet end strøm fra batteriet til coilen.

Producenterne kunne godt vælge at producere MODs eller tanke med deres eget specialgevind, som kunne videregive temperaturoplysninger, men dette ville gøre det mere besværligt for forbrugeren at bruge eller samle de forskellige tanke og MODs fra forskellige producenter. Resultatet kunne blive at temperaturkontrol-MODs ville blive mindre attraktive.

Løsningen på problemet blev fundet i et samspil mellem teknik og grundviden om metaller. Man ved, at modstanden i et stykke metal – som din forstøver-coil – ikke er fast eller konstant. Den varierer under visse forudsætninger og en af disse er en ændring af temperaturen.

Når temperaturen stiger, vil der være mere energi i metallet og atomerne vibrerer mere energisk. Når det sker, betyder det, at det er sværere for elektronerne at presse sig selv igennem. I ”dampertermer” betyder det, at ”modstanden er øget”.

Dit temperaturkontrollerede MOD måler derfor ikke selve temperaturen, men derimod modstanden, som er en følge af den højere temperatur i metallet. Forholdet mellem temperatur og modstand er ganske forudsigeligt. Moderne MODs måler altså den øgede resistens/modstand og giver på den måde chippen informationer om en øget temperatur. Denne teknik bliver brugt i stor set alle temperaturkontrollerede chips.

For at chippen skal have en chance for at finde ud af, hvad der sker med coilen skal den helst kunne detektere, hvilket metal coilen er lavet af, da forskellige metaller opfører sig forskelligt, når de bliver opvarmet.

Dette kan være et problem, specielt i legeringer som fx Kanthal – hvor komponenterne ændrer resistens i forskelligt tempo, når de bliver opvarmet. For at chippen skal virke optimalt, skal coilen være lavet af rent metal og ikke legeringer. Herudover er det kun visse metaller, der egner sig til coils med temperaturstyring.

De første coils, der var egnede til temperaturregulering var lavet af Ni200; en meget ren form af varmebehandlet nikkeltråd. Ni200 er stadig langt den mest populære metaltråd til disse coils, selvom titaniumbaserede coils er ved at få mere fodfæste på markedet. Begge disse metaller er varmeresistente og gode ledere af strøm, hvilket gør dem ideelle til at lave coils, der bliver brugt i dampning med høj kraft og intensitet.

Som det er lige nu, er det ikke muligt at lave en chip, der kan analysere coilen og bestemme, hvilken slags metaltråd, den er lavet af. Det er dog muligt at lave en, som kan genkende en eller to specifikke typer coils ved hjælp af metallets elektriske egenskaber.

Er nikkel-coils farlige?

Der har været en del bekymringer fremme om, hvorvidt coils med nikkel er farlige eller ej. Der er to hovedproblem-stillinger: udvaskes nikkel ved varme eller eksponering af e-væske, og kan nikkel fremkalde en allergisk reaktion?

Nikkel skal helt op på en temperatur på over 1400 grader Celsius før der kan være tale om udvaskning af nikkel og væsken skal være en stærk syre. Ingen af disse forhold gør sig gældende ved dampning på e-cigaretter.

Videnskabelig medarbejder, Tom Pruen, hos ECITA (Englands brancheforening for elektroniske cigaretter) har udtalt følgende om nikkel i coils:

”Siden nikkel allerede er en vigtig bestanddel af coils i elektroniske cigaretter, og siden niveauerne af nikkel fundet i dampen har været utroligt lave, vurderes brugen af rene nikkel coils ikke at udgøre en risiko. Faktisk er brugen af nikkel coils i temperaturkontrollede MODs med til at reducere risikoen for skadeligt brug, fordi coil-temperaturen formodes at være årsagen til udvaskningen af metaller, og i temperaturkontrollerede coils er disse mindre ekstreme (temperaturerne). Dette skal naturligvis tages op til fornyet overvejelse, når direkte data er tilgængelige på området, men af de nævnte grunde, er det mere sandsynligt, at dataene vil være betryggende frem for bekymrende. ”

Med hensyn til nikkel-allergi, ved man, at 10-20 % af befolkningen kan være overfølsomme overfor nikkel, som også bruges i smykker, knapper etc. Hvis man oplever allergiske reaktioner overfor nikkel-produkter, kan der måske være grund til at undgå nikkel-coils.

Sådan tænder du op og indstiller temperaturen

Et temperaturkontrolleret MOD har en menu, hvori du kan skifte mellem VW (variable wattage) og TC (temperature control). Du kan styre temperaturen på præcis samme måde, som når du justerer volt og watt.

På en iStick, gøres det ved at holde en lille knap, mellem op- og nedcontrollerne, nede.

Du kan vælge mellem en række temperaturer. Med en iStick TC40W kan du vælge alt mellem 100 og 315 grader Celsius. Når du indstiller på en lavere temperatur får du en køligere, tyndere damp, mens et højere temperaturvalg giver dig varmere og tykkere skyer af damp. Som med VV (variable voltage) og VW (variable wattage) er det bedst at forsøge dig frem fra den lave ende, ind til du rammer den mest effektive temperatur for dig.

Når du befinder dig i TC mode, vil dit MOD-display vise den relevante information, nemlig temperaturen på din coil. På iSticken viser displayet automatisk den valgte temperatur, når MOD’et ikke er aktiveret (i tændingsmode). Tryk på knappen og det skifter - i stedet for at vise hvor længe MOD’et har været aktiveret (som det gør i VW-mode), viser det den aktuelle coil-temperatur. Temperaturen stiger lynhurtigt så snart du trykker på knappen, indtil den når den valgte indstilling. Herefter aktiveres sikkerhedsanordningen og skærmen viser ”Temp control”. I TC-mode vil det også stå på din skærm, hvor mange watt, der er blevet brugt på at nå den ønskede temperatur, hvilket altid er rart at vide.

Er temperatur MODS dét værd?

Det er selvfølgeligt ikke lige så simpelt at dampe med temperaturkontrol som at købe et nyt MOD og sætte det op til den perfekte temperatur, De bliver også nødvendigt at udskifte dine coils og potentielt også din forstøver.

Så er den nye teknologi prisen og besværet værd?

Det korte svar er ja - af to grunde. Først og fremmest giver temperaturkontrol dig en mere ensartet dampning. Når du har prøvet dig lidt frem med det og fundet de indstillinger, der passer dig, så udjævner metoden en stor del af de uregelmæssigheder, der ofte er en del af almindelig dampning. Hvis du vil have en e-cigaret, der sikrer dig den absolut mest konsistente oplevelse hver gang, ned til den sidste dråbe af e-væske, så leverer TC netop det. Mange dampere kan godt lide at nørde med deres udstyr for at få den bedste dampoplevelse, men mange flere vil bare gerne have et sikker og ukompliceret alternativ til tobaksrygning.

Den anden grund er måske ikke den vigtigste, men vil opfattes som den vigtigste af dem, der går op i folkesundhed, fordi den har at gøre med sikkerhed. En af grundene til, at forskere, i et studie, fandt høje niveauer af formaldehyd i dampen fra elektroniske cigaretter var på grund af undersøgelsesmetoden, der resulterede i "tørre sug" - i fagtermer kaldet "dry hit". Ingen damper med vilje "tørre sug". Det giver en umiskendelig, grim, brændt smag, så det vil ikke være et problem i den virkelige verden. Det kan selvfølgelig ske, at man får et enkelt "tørt sug" ved et uheld, når man eksperimenterer, bruger sit udstyr forkert eller ganske enkelt bare løber tør for e-væske, før man opdager det. Ved brug af et TC-MOD løses dette problem automatisk. Når MOD’et detekterer en pludselig forøgelse af temperatur, bliver volten sat ned for at kompensere. Coilen forbliver derved på den rigtige temperatur, vægen er sikret, og det sidste par dråber bliver fordampet helt korrekt i stedet for afbrændt.

Med TC-MOD’et, er "tørre sug" og hermed potentiel formaldehydindtag noget, der hører fortiden til.

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?

Log ind Gendan kodeord