Hvordan vildledende videnskab bliver anti-damp propaganda

Nogle gange er kombinationen af dårlig videnskab og doven journalistik med til at skabe en perfekt storm med dårlige nyheder til dampere... og rygere.

Vi har set det før: en undersøgelse kommer ud med en spinkel og spekulativ konklusion, og før alle de fornuftige kommentarer får chancen for at sætte det i kontekst, er det blevet til skræmmende overskrifter, der er på aviser verden over. Med manglende nuance og balance, er formålet med disse overskrifter at skabe og forøge frygten for e-cigaretter.

Korrektioner og præciseringer kommer senere, men når de får noget trækkraft, er det allerede for sent. Fakta har plantet sig ind i bevidstheden, og bliver endnu en grund til, at folk tror, ​​at dampning er lige så skidt som rygning, hvilket et foruroligende antal mennesker gør.

Dette skete igen med en nylig undersøgelse om formodede DNA-skader forårsaget af e-cigaret damp. Rapporter fra Storbritannien og USA, der erklærer, at damp er væsentligt mindre skadeligt end rygning, er hurtigt blevet formørket af dette skræmmende nonsens.

Metoden: hvad undersøgelsen faktisk gjorde

Forskerne undersøgte virkningerne af e-cigaret damp på mus samt testede virkningen af ​​nikotin og et nitrosamin (​​en gruppe af kræftfremkaldende stoffer, der findes i tobak og i meget mindre mængder i damp og andre nikotinprodukter) på menneskeceller i en skål. Her blev der fokuseret specifikt på DNA-beskadigelse fra damp, med en sammenligning med filtreret luft, men ingen sammenligning med rygning. Da det er velkendt at DNA-skade er forbundet med kræft, er det slet ikke en urimelig ting at studere.

Men der er afgørende begrænsninger for denne tilgang. Der er en stor forskel mellem en mus og et menneske - som ikke bør overraske dig - så selvom en mus er et godt udgangspunkt for forskning, er resultaterne fra dem langt fra afgørende. Det samme gælder for celler i en petriskål. Mens du har de samme slags celler i din krop, har du meget mere end det i din krop, så du kan ikke bare antage, at de reaktioner, du ser i en petriskål, fortæller dig, hvad der vil ske i et levende menneskes legeme.

Den bedrageriske præsentation af resultaterne

Resultaterne viste, at mus der blev udsat for e-cigaret damp havde mere DNA-beskadigelse i deres blærer, lunger og hjerter, end mus der ikke blev udsat for damp. Kroppens mekanisme til reparation af lungeskaden var også mindre effektiv. Resultaterne på humane celler var ens: nikotin og nitrosamin forårsagede DNA-beskadigelse i lunge- og blærecellerne. Som med musene påvirker kombinationen også kroppens mekanisme til at reparere skaden.

De præsenterer resultaterne sammen med en teori om, at nikotin omdannes til nitrosaminer i kroppen, når de indtages, og derfor gives nikotinen skylden. Dette er meget tvivlsomt, fordi nikotin i sig selv ikke vides at være kræftfremkaldende, og andre undersøgelser af nikotinbrugere viser ingen forbindelse med kræft. Men bortset fra det, er der ingen store problemer med resultaterne, der er opnået i undersøgelsen, som hidtil præsenteret.

 

Efterfølgende siger forfatteren: "Det er derfor muligt, at e-cigaretrøg kan bidrage til lunge- og blærekræft samt hjertesygdomme hos mennesker."

Det er her, hvor udsagnet bliver utroværdigt. For det første siger de "e-cigaretrøg" i hele avisen, hvilket er ukorrekt og klart vildledende. Røg er produceret ved forbrænding og damp indebærer ingen forbrænding.

Så den store årsag til bekymring, når undersøgelsen præsenteres uden sammenligning, er faktisk en beroligende demonstration om, at damp sandsynligvis vil være væsentlig mindre skadelig end rygning. Det er nok det værste ved præsentationen af ​​resultaterne - at forfatterne anerkender denne reduktion i selve avisen.

Derfor ville en sammenligning med virkningerne af røg have været nyttig. Det overvældende flertal af regelmæssige dampere, som er rygere eller tidligere rygere, har brug for sammenlignende oplysninger om risikoen ved damp og røg. Forfatterne præsenterer dataene som om, at valget er mellem damp og ingenting, snarere end det valg de fleste dampere har; mellem damp og rygning.

De sensationelle overskrifter

Lad os sætte os i skoene på en normal, ikke-dampende læser: Du vil nok ikke være opmærksom på den nye forskning om damp, og der er en god chance for, at du allerede tror, ​​at damp kan være lige så dårlig som at ryge. Så logger du på de sociale medier eller tjekker din foretrukne nyhedskilde og finder noget i stil med følgende, der blot er for at nævne nogle anerkendte aviser fra udlandet - herhjemme oplever vi blandt andet Ekstrabladet og BT komme med en oversat version af artikler som disse:

"E-cigaretter kan skade DNA og forårsage kræft" (Sky News)

"Damp kan øge risikoen for kræft og hjertesygdom, antyder undersøgelser" (The Guardian)

"Damp kan forårsage kræft ", advarer forskere" (The Metro)

"E-cigaretter kan øge risikoen for kræft og hjertesygdom, advarer forskere" (The Telegraph)

 

Der er kun én konklusion, du vil få ud af dette: Damp er dårligt - ligesom jeg troede det ville være!
I virkeligheden, når de fleste mennesker ser en overskrift på deres nyhedsfeed, undersøger de det ikke yderligere. Men ingen af ​​disse historier omfattede det centrale punkt, at de kemikalier, der antages at forårsage denne risiko, har vist sig at være til stede ved 97% lavere niveauer i e-cigaretter end hos rygere.

 

Kilde: https://vaping360.com/deceptive-vapor-science/

Kontakt os her

Kundeservice

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!

Mandag: 09:00 - 16:00
Tirsdag:  09:00 - 16:00
Onsdag:  09:00 - 16:00
Torsdag: 09:00 - 16:00
Fredag:   09:00 - 16:00
Lørdag:   Lukket
Søndag:  Lukket

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?
Log ind eller Gendan kodeord