Hvad er Vapers Tongue?

Vapers tongue er en ”lidelse” hvor man mister evnen til at kunne smage, smagen på ens e-væske. De fleste dampere vil opleve dette ind i mellem. Det varer typisk få dage til et par uger. At få vapers tongue vil ikke påvirke din krops evne i at optage nikotinen eller damp produktionen. Man vil dog ikke få den samme oplevelse af dampen/smagen som man er vant til. Dette er en guide, hvor vi dykker lidt ned i hvad der kan skyldes vapers tongue og hvad man selv kan gøre, for at forhindre det eller få det til at forsvinde, hvis man har det.

Hvorfor får du ingen eller meget lidt smag ud af din e-cigaret/e-væske.

Vi mennesker har i mellem 2000 – 8000 smagsløg i vores mund, som regenerer ca. hvert 10. år. Vores smagssans kræver at vi har nok spyt/mundvand, for at vores smagsløg fungerer ordentligt. Dampning kan i nogle tilfælde give træthed i tungen og derved nedsætte vores spytproduktion, som munder ud i en tør mund. Når vi ikke har nok spyt, vil vores smagssans være meget nedsat.

En anden faktor som spiller ind i hvorfor man får vapers tongue, er vores lugtesans. Vores lugtesans og smagssans arbejder sammen, for at vi får den fulde smagsoplevelse. Lugtesansen står faktisk for ca. 70 % af vores smagsoplevelser. Smagssansen skelner mellem 5 grundsmage: sød, sur, bitter, salt og umami. Her spiller lugtesansen ind og giver hver af disse smage, forskellige nuancer. Uden lugtesansen vil et sødt æble fx ikke smage meget anderledes end en sød pære. Lugtesansen vil dog miste sin opfattelse af en aroma, hvis den bliver udsat for den samme smag igennem længere tid. Det vil så medføre at man ikke længere får den fulde oplevelse ud af sin favorit væske.

En tredje faktor som kan påvirke ens smagsoplevelse, er rygning. Specielt hvis man lige er stoppet med cigaretterne eller hvis man stadigvæk ryger. Røgen fra cigaretter er skidt for den orale sundhed og hygiejne. Dette er med til at nedsætte ens smagsevne. Heldigvis begynder ens smagsløg allerede at hele efter ca. 48 timer, efter at man har røget den sidste cigaret. Derefter vil man gradvist kunne opleve bedre lugte- og smagssans.

5 gode råd til at slippe af med vapers tongue

1. Drik rigeligt vand: De fleste ved at vand generelt er godt for din krop. Vandet er med til at afhjælpe dehydrering og en tør mund, som kan medføre til vapers tongue.

2. Skær ned på koffein og alkohol: Koffein og alkohol kan tørre ens mund ud ved indtagelse. Da det også er vanddrivende, vil man hurtigere blive dehydreret. Drik rigeligt vand, hvis du indtager koffein og/eller alkohol.

3. Oral hygiejne: Oral hygiejne er ikke blot godt for mundens sundhed men også ens generelle sundhed. Mht. vapers tongue anbefales det, at man holder sin tunge så ren som muligt.

4. Skær ned på dampforbruget: Hvis man kædedamper, belaster man sine smagsløg og lugtesans meget. Prøv at tænk over at holde en lidt længere pause imellem hvert sug eller tag færre sug i alt. Man kan evt. gå en styrke op i nikotinen. Mange starter med for lav nikotinstyrke eller trapper for hurtigt ned, hvilket blot vil resultere i at man tager flere sug end man plejer/burde. Tag det i dit eget tempo.

5. Skift smag: Hvis man altid damper den samme smag, vil smagen med tiden blive mere neutral eller ikke give den oplevelse man kender. Man kan prøve sig lidt frem med andre smage end man er vant til i en periode. Det anbefales også at man ind i mellem damper mint/menthol væsker i nogle dage, for at undgå vapors tongue. Oftest skal der ikke gå mere end nogle få dage til, før at man vil kunne dampe sin yndlingsvæske, med samme smags intensitet, som man plejer. Nogle personer har også succes med at dampe ren base (ingen smag) i nogle dage.

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?
Log ind eller Gendan kodeord