Ingen lungeskader rapporteret efter langvarig dampforbrug

En langvarig undersøgelse, der kigger efter mulige lungeskader hos testpersoner, som dagligt har brugt e-cigaretter i en årrække. Da deres resultater blev sammenlignet med de ikke-dampere/rygere, viste undersøgelsen at disse damperes lunger, ikke havde taget skade.

Undersøgelsen blev udført af den anerkendte professor Polosa, som er direktør ”the Institute of Internal Medicine and Anti Smoking Center” ved University of Catania, Italien.

Denne foreløbig dokumentation for at langsigtet dampning, sandsynligvis ikke vil udgøre betydelige sundhedsrisici.

Prof. Riccardo Polosa og hans hold fulgte en lille samling af unge voksne, der aldrig havde røget, men brugte e-cigaretter regelmæssigt. Deltagerne blev fulgt og overvåget i ca. 3½ år, og deres resultater blev sammenlignet med en kontrolgruppe af ikke-rygere, der aldrig havde brugt e-cigaretter.

"Vi fandt ingen fald i spirometriske indekser (måling af lungefunktioner), udvikling af åndedrætssymptomer, ændringer i markører for lungebetændelse i udåndet luft eller fund af andre tidlige lungeskader, sammenlignet med en omhyggeligt tilpasset gruppe af ikke-rygere og dampere."  Forskerne tilføjede, at selv de tungeste brugere viste ingen tegn på lungeskade eller betændelse, og der blev ikke observeret ændringer i blodtryk eller puls.

 

Polosas undersøgelse svarer til bekymringer over arteriel stivhed

Disse resultater svarer til de bekymringer, som en række lægepersonale oplever. De sammenkædede dampning og arteriel stivhed. Faktisk har en undersøgelse, der blev præsenteret på det europæiske luftfartsforening (ERS) International Congress, der blev holdt i september 2017 i Milano, Italien. Påpeget at damp øjeblikkeligt men kortvarigt, øger arterielle stivhed.

 

Som svar på ovenstående har prof. Peter Hajek, som er direktør ved Tobak afhængighedsforskningsenheden, ved Queen Mary University of London (QMUL). Påpeget at der er andre ting, der har samme virkning på kroppen og bliver betragtet, som irrelevant med hensyn til sundhedsrisici. "Dette er en velkendt stimulerende virkning af nikotin, der har ringe relevans for sundhed. Drikke kaffe har samme virkning, kun større og i længere tid, (det samme sker når man fx ser på en dramatisk fodboldkamp)".

 

Yderligere undersøgelser med større prøver kræves

Polosas undersøgelse konkluderede, at mens stikprøvestørrelsen var lille, "kan resultaterne af denne undersøgelse give nogle foreløbige indicier for, at langtidsbrug af e-cigaretter, sandsynligvis ikke vil medføre betydelige sundhedsmæssige bekymringer hos relativt unge brugere”. Forskerne konkluderede, at der stadigvæk skal udføres yderligere undersøgelser med større prøver.

Kilder:

https://www.regulatorwatch.com/wp-content/uploads/2017/12/Polosa_et_al-2017-Scientific_Reports.pdf

https://www.vapingpost.com/2018/02/09/latest-study-no-lung-damage-reported-following-long-term-daily-vaping/

 

 

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?
Log ind eller Gendan kodeord