Alternativ til cigaretter

Cigaretter er den mest udbredte form for tobak, som anvendes herhjemme. Det anslås, at omkring 15 % af den danske befolkning ryger hver eneste dag og dermed også er eksponeret for de sundhedsskadelige virkninger, rygning kan have på kroppen.

Her i artiklen fortæller vi dig mere om et alternativ til cigaretter. Det er vigtigt at gøre det klart, at alle tobaks- og nikotinprodukter er sundhedsskadelige for dig, og derfor er disse alternativer ikke sundere for dig at vælge. Men alligevel kan et alternativ til cigaretter måske være det rigtige for dig, hvis du eksempelvis gerne vil undgå lugten af røg fra en almindelig cigaret.

Hvad har cigaretter til fælles med alternativer?

Det, der gør cigaretter og andre tobaksprodukter til varer, vi kan placere i den samme kategori, er – som navnet også antyder – tobakken. Cigaretter består blandt andet af nikotin, som skaber afhængighed, når cigaretten inhaleres. Andre tobaksprodukter indeholder også nikotin, der er den primære kilde til afhængighed. Derudover indeholder tobak også en række øvrige stoffer, hvoraf en del af disse er skadelige.

Forskellen på almindelige cigaretter og alternativer til cigaretter er den måde, tobakken indtages på, eller den koncentration, produktet indeholder. Her finder du forskellige alternativer såsom e-cigaretter, opvarmet tobak og tobaksfri snus.

E-cigaretter

I løbet af de senere år er e-cigaretter kommet på markedet og anvendes af mange danskere, som gerne vil være frie for lugten af cigaretter. I stedet for at tænde en cigaret med en lighter har en e-cigaret et batteri, der opvarmer et varmelegeme i e-cigaretten og producerer damp. Her bliver en såkaldt e-væske hældt på e-cigaretten, der i nogle tilfælde også indeholder nikotin.

Opvarmet tobak

Opvarmet tobak er også kendt som ”heated tobacco” og er et forholdsvis nyt produkt på markedet. Det består af en tobaksdel og en elektronisk hardwaredel, der ligner en smartphone. Til forskel fra en cigaret bliver tobakken ikke tændt med ild, men i stedet sættes den ind i den elektroniske del, som efterfølgende vil opvarme den. Efter opvarmning vil man anvende mundstykket til at inhalere røgen, der også indeholder nikotin.

Som et relativt nyt produkt på markedet er opvarmet tobak noget, der har skabt overskrifter. Der har eksempelvis været spekulationer om, hvorvidt opvarmet tobak er mindre sundhedsskadeligt og derfor et sundere alternativ til cigaretter. Dansk forskning slår dog fast, at opvarmet tobak ikke er et mindre skadeligt alternativ til cigaretter.

Engelsk forskning viser dog at de fleste af de skadelige virkninger af cigaretter - som dræber halvdelen af ​​alle almindelige rygere - kommer fra indånding af giftige kemikalier fremstillet ved afbrænding af tobak . Da opvarmede tobaksprodukter er designet til at undgå brændende tobak, forventes det, at de udgør en lavere risiko.

Opvarmede tobaksprodukter kan gavne folkesundheden, hvis de reducerer risikoen og hjælper folk med at holde op med at ryge normale cigaretter, uden at tiltrække folk, der ellers helt ville undgå tobak.

Tobaksfri snus

Flere og flere vælger at erstatte cigaretter helt eller delvist med tobaksfri snus. Med dette alternativ til cigaretter er der tale om små poser med blandt andet nikotin, som placeres under overlæben. Herefter vil nikotinen blive optaget i kroppen.

Tobaksfri snus adskiller sig fra cigaretter, e-cigaretter og opvarmet tobak ved, at du ikke skal inhalere produktet. Det betyder også, at der ikke på samme måde er restriktioner for, hvor du må indtage det tobaksholdige produkt, som det gør sig gældende med alle produkter, der udskiller røg eller damp.

Alle tobaksprodukter er afhængighedsskabende

Selvom der findes forskellige alternativer til cigaretter, er fællesnævneren altså nikotin, der er den primære årsag til afhængighed. Derfor vil der ikke være en lavere risiko for at blive afhængig ved at vælge et alternativ til cigaretter.

Nikotin er et giftstof, som kommer fra tobaksplanten og har til formål at bekæmpe insekter i planten. Nikotin påvirker hjernen og vores nervesystem, fordi nikotinen går ind og efterligner virkningen af et stof kaldet acetylkolin, som er et naturligt signalstof, vi allerede har i kroppen.

Denne efterligning betyder, at kroppen påvirkes, og at nervesystemet indstiller sig på en konstant stimulans fra nikotinen – som altså bliver til en afhængighed. Vælger man at stoppe med at ryge, vil nervesystemet få abstinenser grundet en trang til at få nikotin.

Sådan virker nikotinen

Vi ved, at nikotin er afhængighedsskabende, og at det efterligner stoffet acetylkolin. Men hvordan virker det helt præcist på kroppen?

Nikotin påvirker hjernen direkte, og det tager kun 10 sekunder fra inhaleringen, til nikotinen påvirker hjernens celler. Mange vil opleve, at deres koncentrationsevne forbedres, og at de føler sig beroligede. Årsagen til den kraftige afhængighed er, at nikotinen binder sig til hjernens receptorer på en måde, der sidestilles med narkotika og derfor skaber afhængighed.

Derudover virker nikotinen på vores hjerte-kar-system, hvor nikotinen vil øge frigivelsen af kroppens kaletkolaminer, der blandt andet tæller adrenalin. De fysisk tegn på dette er, at:

  • Små blodkar vil trække sig sammen.
  • Hjertet slår hurtigere.
  • Blodtrykket forhøjes.
  • Fedtsammensætningen i blodet ændrer sig.
  • Produktion af mavesyre øges.

Stoffer i en cigaret

I cigaretter og i alternativer til cigaretter finder du en lang række forskellige stoffer. Foruden nikotinen finder du også kulilte, der resulterer i mindre binding af ilt i blodet og derfor også påvirker sportsfolk negativt.

Cigaretter indeholder også tjære, der kan være kræftfremkaldende, samt allergifremkaldende stoffer, der øger risikoen for at udvikle allergi eller astma. Foruden tjære findes der også andre kræftfremkaldende stoffer i cigaretter og andre tobaksprodukter.

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?

Log ind Gendan kodeord