Pressemeddelelse om bøden på 10.000 kr.

18.04.2024 06:00:00 CEST | GEjSER

GEjSERs udtalelse i forbindelse med Forbrugerombudsmandens pressemeddelelse om bøden på 10.000 kr.

Overordnet:

Sagen bestod af to sammenlagte sager:

  • Forbrugerombudsmanden krævede en bøde på 150.000 kr. for påståede overtrædelser af forbuddet mod reklame på internettet for e-cigaretter.
  • Sikkerhedsstyrelsen krævede en bøde på 160.000 kr. for påståede overtrædelser af reglerne om mærkning af e-cigaretter.
  • Retten i Horsens frifandt GEjSER for Sikkerhedsstyrelsens fremsatte påstande.

Vi er på den baggrund helt overordnet tilfredse med dommen, fordi vi jo reelt er blevet frifundet, ved kun at være blevet pålagt en meget lille bøde på 10.000 kr., til trods for at myndighederne til sammen forlangte 310.000 kr.

Vedr. Forbrugerombudsmanden og forbuddet med reklame på internettet for e-cigaretter:

Forbuddet mod reklame for e-cigaretter på internettet blev indført i 2016. På det tidspunkt havde vi allerede drevet vores hjemmeside smoke-it.dk i flere år under samme navn som vores fysiske butikker. Hvordan reklameforbuddet skulle fortolkes, var uklart, og vi oplevede, at både vi, vores konkurrenter og Forbrugerombudsmanden var usikre.

Forbrugerombudsmanden påstod i 2018 overordnet, at vores brug af navnet smoke-it.dk som domæne for vores webshop var i strid med reklameforbuddet. Det var vi ikke enige i. Styrelsen mente, at ”smokeit” = ”ryg-det” giver en association til elektroniske cigaretter. Det kunne, og det kan vi ikke forstå. Man damper jo på elektroniske cigaretter, man ryger dem ikke, og ”smoke-it” siger jo intet om noget elektronisk.

Desværre var retten enig i Forbrugerombudsmandens synspunkt, selvom vi kun blev pålagt en lille bøde, blandt andet fordi, vi havde startet hjemmesiden flere år før den nye lov blev indført.

Heldigvis valgte vi – blandt andet fordi vi ikke vidste hvordan den verserende bødesag ville ende – allerede for flere år siden at ændre vores navn til Gejser, både som domæne for vores hjemmeside Gejser.dk og som navn på vores fysiske butikker. Vi er glade for det nye navn, og særligt er vi nu glade for, at vi allerede satte det i værk for flere år siden, så vi ikke nu skal til at lave ændringer under tidspres.

Forbrugerombudsmanden påstod derudover, at vi på vores hjemmeside havde anvendt nogle få udsagn i strid med reklameforbuddet, selvom vi ad flere omgange, i årene 2017 til 2019, var i dialog med styrelsen vedr. forståelsen af den nye lov, og vi tilrettede hver gang indholdet af vores hjemmeside som ønsket af Forbrugerombudsmanden.

Det var derfor overraskende for os, at Forbrugerombudsmanden i sommeren 2019 valgte at politianmelde os for nogle ganske få - og efter vores opfattelse ret ubetydelige - reklame-udsagn på vores hjemmeside. Forbrugerombudsmanden havde jo allerede henvendt sig om de pågældende reklame-udsagn, og vi tilrettede på det tidspunkt straks hjemmesiden.

Forbrugerombudsmanden har nu i en offentlig pressemeddelelse gengivet de reklameudsagn, som vi selv straks fjernede fra vores hjemmeside i 2019, hvilket nærmest er tragikomisk, fordi Forbrugerombudsmanden dermed selv, aktivt bidrager til en betydeligt mere omfattende spredning af reklame-udsagnene, end vi selv gjorde i sin tid.

Forbrugerombudsmanden indledte sagen med en politianmeldelse mod os den 24. juni 2019, altså for næsten 5 år siden. I al den tid har Forbrugerombudsmanden fastholdt at man ønskede at føre sagen mod os, samt fastholdt kravet om en betydelig bøde.

Nu er sagen afsluttet og nu forventer vi naturligvis, at Forbrugerombudsmanden nu også går efter at opretholde reglerne overfor vores konkurrenter med en tilsvarende nidkærhed. Der findes mange internetbutikker, som sælger e-cigaretter, og der er mange af dem som har ordet ”smoke” i deres domænenavn.

Vedr. Sikkerhedsstyrelsen og reglerne om mærkning af e-cigaretter:

Med loven i 2016 blev der også indført krav om mærkning af e-cigaretter med henblik på at sikre, at der kun sælges godkendte, og sikre produkter.

Vi har gjort meget for at overholde disse regler til punkt og prikke, og det har været et stort arbejde med flere end 1000 forskellige produkter på hylderne.

I 2018 gennemførte Sikkerhedsstyrelsen et kontrolbesøg i en af vores butikker, hvor de fandt at nogle produkter der ikke var korrekt mærkede. Vi var ikke enige, og vi forklarede hvorfor. Alligevel gav Sikkerhedsstyrelsen os i juni 2018 påbud om at stoppe salget af nogle få af de pågældende produkter.

Det gjorde vi selvfølgelig straks.

Sagen handler om to produkter, som ubestridt var både godkendte og mærkede med det korrekte produktregistreringsnummer i den offentlige database, og de to produkter frembød derfor ingen som helst sikkerhedsrisiko. Imidlertid mente Sikkerhedsstyrelsen, at produkterne rent formelt også skulle have været mærket med en 100 % en-til-en gengivelse af det produktnavn, som også fremgår i registret, også selvom produkterne entydigt kunne identificeres ud fra registreringsnummeret.

Selvom vi var uenige i påbuddet, rettede vi os naturligvis efter det, vi stoppede salget af de to produkter midlertidigt, og vi sørgede for at få tilføjet yderligere mærkning på de to produkter, før vi igen solgte de to produkter.

Sikkerhedsstyrelsen kom igen på kontrolbesøg senere i 2018, og der påstod de, at vi havde overtrådt påbuddet for de to produkter, selvom vi forklarede og dokumenterede, at vi netop havde rettet ind - og brugt store omkostninger - på at opfylde alle Sikkerhedsstyrelsens krav.

Sikkerhedsstyrelsen valgte alligevel at indgive politianmeldelse i sagen den 5. februar 2019, altså for mere end 5 år siden. I al den tid har Sikkerhedsstyrelsen nidkært opretholdt sagen mod os og kravet om en betydelig bøde. Det finder vi ganske urimeligt. Særligt fordi de to produkter under alle omstændigheder var godkendte og sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlige.

Heldigvis frifandt Retten i Horsens os fuldstændigt for Sikkerhedsstyrelsens påstande, efter vi havde fremlagt dokumentationen i retten.